Zieke vrouw met Covid-19 filmt zichzelf voor ze sterft: “Nooit gedacht dat ik zou moeten strijden om te kunnen ademen”

Toen ik deze getuigenis hoorde, was ik er kapot van. Sara was een moeder, 43 jaar jong en ziek door COVID-19.

Na een korte strijd begon ze ademhalingsmoeilijkheden te krijgen. De strijd die ze voer in het ziekenhuis, was er een om haar leven. Met dat in gedachten besloot ze om een belangrijke boodschap de wereld in te sturen.

Maar nu is de vrouw niet meer.

Sara Montoya nam vanuit haar ziekenhuisbed in El Paso, Texas, een kort filmpje op en plaatste het op Facebook

In het filmpje zien we een ernstig zieke Sara met buisjes in haar keel waardoor ze moet ademen, alleen al om te kunnen spreken.

Ze vertelt wat COVID-19 haar heeft aangericht en hoe we als collectief niet voldoende stilstaan bij de kleine en belangrijke dingen in het leven, zoals… ademen.

“Nooit in mijn leven heb ik gedacht dat ik zou vechten om adem. Iets wat we iedere dag zo vanzelfsprekend vonden wanneer we ’s morgens wakker worden,” zegt Sara.

Het filmpje werd intussen meer dan 6 miljoen keer bekeken…

“Breng je families niet in gevaar”

Volledig in tranen, gaat Sara verder: “Breng je families niet in gevaar. Ik deed het beste wat ik kon. Het is het niet waard. Draag je masker. Ga niet naar buiten als je niet moet. Iedereen denkt dat het een grap is, het is GEEN grap.”

Sara benadrukt dat ze hard heeft gevochten voor het leven dat ze altijd wilde hebben, en dat ze weigerde op te geven.

Facebook Sara Montoya

De moeder van twee vertelde verder hoe hard ze haar gezin mist, en richtte een dankwoord aan degenen die haar hebben geholpen, waaronder het ziekenhuispersoneel.

“Ik ga dit ziekenhuis verlaten. Wanneer, dat weet ik niet, maar ik zal hier uit raken.”

Jammer genoeg verliet ze nooit het ziekenhuis.

Sara stierf enkele weken nadat ze haar video had opgenomen. Ze laat een echtgenoot achter, twee dochters en twee kleinkinderen.

“Voor ze aan de beademingsmachine hing, sprak ik met mijn moeder. Ik stortte in elkaar en begon te huilen. ‘Niet huilen, schat’, waren de laatste woorden die ik van mijn moeder heb gehoord,” vertelt Jazmin aan TODAY.

Facebook Sara Montoya

Haar dochter Jazmin vertelde aan SD News dat ze volledig brak toen ze het filmpje van haar moeder zag. Nu wil ze de getuigenis van haar moeder verder verspreiden.

“Haar filmpje werd meer dan 5 miljoen keer bekeken en ik ben blij dat mensen inzien dat dit virus echt is. Ik dacht echt dat ze naar huis zou mogen met een ademhalingsmachine. Mijn familie heeft haar nog steeds nodig. Ik wil gewoon dat onze gemeenschap dit virus ernstig neemt,” vertelt Jazmin aan TODAY.

Haar familie hoopt dat Sara’s dood het belang zal aantonen van de normen en restricties te respecteren en de sociale afstand, om te vermijden dat nog meer mensen ziek worden.

Volgens CNN zijn er in de Verenigde Staten alleen al 200.000 mensen overleden aan het coronavirus. Dit getal moet ernstig genomen worden.

Sara nodigde ons uit om haar video verder te delen, voel je dus vrij om dat ook te doen: “Deel gerust mijn video, ik heb er geen schaamte voor. In het begin wel, maar nu is het deel van mijn leven geworden.”

Rust in vrede, Sara.