Heftig! Deze moeder gaat al jaren niet meer naar de wc. De reden toont ze zelfbewust online.

Er zijn ziektes en aandoeningen waarover we niet graag spreken. Daartoe behoort alles wat met de werking van de darm en het lichaam te maken heeft. Voor de meeste mensen zijn deze thema’s nog in een taboesfeer gehuld. Daarover zou de 32-jarige Australische Krystal Miller een lied kunnen zingen. Als men haar zo bekijkt, ziet ze eruit als een perfect normale, mooie jonge vrouw. Maar ze lijdt aan een ernstige ziekte en ze wil het taboe doorbreken.

Want toen ze 15 jaar oud was werd bij haar de ziekte van Crohn vastgesteld. Dit is een zeer agressieve ziekte aan het maag- en darmstelsel dat tot vreselijke maagkrampen. diarree en een extreem pijnlijke stoelgang lijdt. In Nederland alleen al worden tienduizenden mensen hierdoor getroffen. De precieze oorzaken zijn tot op vandaag nog niet helemaal uitgeklaard. Vast staat wel dat deze auto-immuunziekte een normaal leven vrijwel onmogelijk maakt.

De ziekte maakt het leven van Krystal tot een ware hel. Ze is voortdurend moe, ook wanneer ze 15 uur lang geslapen heeft. Een leuk etentje met vrienden ontaardt in een ware marteling, want ze moet constant naar het toilet lopen uit angst om een “ongelukje” te vermijden. Tot zes keer per uur gaat ze naar het toilet. En terwijl haar vrienden lol maken, lijdt Krystal in stilte en zet een gemaakt vrolijk gezicht op.

Zelfs beschrijft ze haar ziekte als “een constante voedselvergiftiging”. Het duurde erg lang voor ze haar ziekte echt kon aanvaarden, maar ondertussen komt ze er openlijk voor uit – om andere slachtoffers moed te geven. Zo vertelt ze over haar levensverhaal: “Toen de ziekte vastgesteld werd, voelde ik me echt ellendig. Als er iemand na mij naar het toilet ging, wilde ik huilen omdat het zo pijnlijk was.” Daarom vind Krystal het ondraaglijk om foto’s te zien uit de tijd dat ze echt helemaal op het dieptepunt zat. Jarenlang doet ze alles om de ziekte verborgen te houden en trekt zich steeds meer terug.

Maar de ziekte werd alsmaar erger. Toen Krystal 22 jaar oud was, was de ziekte van Crohn zo vergevorderd dat grote delen van haar dunne en dikke darm verwijderd moesten worden. Het werd zo erg dat de artsen beslisten om een kunstmatige darmuitgang aan te brengen. Daarbij werd letterlijk een gat in haar lichaam gesneden en van dan af aan draagt ze een zak voor haar uitwerpselen omdat ze haar stoelgang niet meer kon controleren. Aanvankelijk betekende dit een zware klap voor Krystal. Maar gaandeweg werd het een heuse bevrijding voor de jonge vrouw. Want vanaf dat moment is het een droevige realiteit die ze niet meer kan verbergen. Ze deelt haar leven met de zak uitwerpselen met de hele wereld.

Ze bedenkt de bijnaam “Bagladymama” (zak-vrouw-en-moeder) voor zichzelf en deelt openhartig en onverbloemd de realiteit van haar leven, de vorderingen die ze maakt en de mooie momenten.

Heel open vertelt ze erover hoe moeilijk het is om zichzelf als vrouw nog aantrekkelijk te vinden, de beproeving van een geboorte wanneer je jarenlang niet meer “gedrukt” hebt en over wat voor een geweldige man ze heeft die haar steeds weer over de moeilijke momenten heen helpt.

Ze geniet van het leven met haar kinderen en heeft geleerd van haar leven te houden. Ze zijn haar grote schatten.

Krystals kinderen leren van jongs af aan dat hun mama een beetje “anders” is, maar dat het zo ook goed is. Voor Krystal is het belangrijk dat mensen zich in de toekomst niet meer om hun ziekte hoeven te schamen.

Haar boodschap aan alle lotgenoten, toeschouwers en mensen die hier niets mee te maken willen hebben: “Niemand ziet de ellende die we dagelijks ervaren. We moeten wel gek zijn! Het is vaak niet eenvoudig, maar dat is oké. Toch kunnen we ook sexy zijn. Er zijn ook heel slechte dagen. Maar net op die momenten moeten we opstaan en verdergaan. Want de mooie dagen zijn het meer dan waard. Ook zonder “achteruitgang” zijn we sexy.”

Krystal is een prachtige vrouw. Onder de hashtag #bagladymama post ze geregeld updates en toont de hele wereld dat een ziekte niet het einde van de wereld hoeft te betekenen en dat je met een beetje wilskracht veel kunt bereiken. Tienduizenden mensen voelen zich gesterkt door haar verhaal en beseffen eindelijk dat ze meer zijn dan hun ziekte. Dat ze niet alleen zijn. We wensen Krystal en haar prachtige familie alleszins het allerbeste.

DEEL het verhaal van deze moedige vrouw met iedereen die je kent!